WAKKER IN EEN BOZE DROOM, 2013, 114′

Wakker in een boze droom

Een op de acht Nederlandse vrouwen krijgt borstkanker. Iedereen kent wel iemand in zijn naaste omgeving die met deze levensbedreigende ziekte kampt. De plek waar een vrouw misschien op haar kwetsbaarst is, haar mooist, trotst en meest sexy, wordt een bron van vertwijfeling en woede.

Bij Ingrid, Vicky en Sabrina toont zich borstkanker in verschillende gedaanten. De vaak zware en pijnlijke behandelingen die zij ondergaan, zijn een tijdelijke etappe naar de gehoopte genezing die zo weer in ziekte om kan slaan. Maar ook hun gevoel voor eigenwaarde staat op het spel. Ze voelen zich in hun vrouwelijkheid aangetast, beschadigd en onzeker. “Wakker in een boze droom” laat op zeer persoonlijke en intieme wijze zien hoe de vrouwen en hun partners na de diagnose proberen weer vat te krijgen op het leven.

Zonder commentaar en van dichtbij laat deze documentaire zien hoe borstkanker de levens van drie vrouwen op zijn kop zet. Sabrina, Vicky en Ingrid vechten om hun waardigheid en vrouwelijkheid overeind te houden, ondanks de pijn en het verdriet. Ze gaan de ziekte met moed der wanhoop, uithoudingsvermogen en humor te lijf. Hoe rapen ze de scherven bij elkaar en wie helpt hen daarbij? Hoe dragen zij en hun partners de angst om een onzekere toekomst?

‘Een afgewogen, ontroerende, en vooral intieme documentaire, zonder ook maar een zweempje voyeurisme.’
– De Volkskrant

‘’Wakker in een boze droom’ richt ook een monument op voor de artsen en verpleegkundigen die het cliché van de patiënt als nummer onderuithalen. De film is een prachtig voorbeeld van de Nederlandse humane en sociale documentaire traditie. Geen sensatie, maar inleving en betrokkenheid.’
– Het Parool

“Wakker in een boze droom” is een coproductie met Human en werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het CoBO Fonds, Mediafonds, het Nederlands Filmfonds, Mokum Filmdistibutie en Stichting Abraham Tuschinski Fonds.