JEROEN JEROEN, 2011, 73′

single-page-lataster-films-jerome-jerome

“Nee Jeroen, leg dat neer.” “Laat die tafel maar staan.” “Raap dat eens even op.” “Doe eens voorzichtig.” Tijdens het wachten op de bus die de autistische Jeroen naar de opvang brengt, herhaalt zijn moeder het bijna als een mantra: niet doen, Jeroen. Niet doen, niet doen, niet doen. De kijker ervaart aan den lijve hoe lang een paar minuten dan kunnen duren.
Jeroen, Jeroen is een aangrijpend portret van een verstandelijk gehandicapte jongen die voortdurend zorg en begeleiding nodig heeft. De documentaire volgt twee dagen uit het leven van de autistische puber, zijn moeder Anita en zijn vaste begeleider Kevin. Dicht op de huid gefilmd en zonder enig commentaar toont regisseursduo Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch hoe Jeroen zijn omgeving op de proef stelt.
Jeroen is beurtelings aanhankelijk en onhandelbaar, en bijzonder begaafd in het ontregelen. Voortdurend is de graatmagere tiener dingen aan het verstoren, kapotmaken en omvergooien. Soms is dat vertederend, zoals in de openingssequentie waarin hij net zolang een grote, blauwe bal in de lucht gooit totdat die vastzit in een boom. Met een voldane glimlach loopt hij naar de camera: het is hem gelukt. Opgewekt komt zijn coach Kevin aandraven om de bal weer uit de boom te halen, zoals hij later schoenen en kleren uit de bosjes plukt, en puzzelstukjes en boterhammen van de vloer opraapt. Maar zelfs hij wordt soms even tot wanhoop gedreven als Jeroen zich van zijn onhandelbaarste kant laat zien. Wat zal de toekomst brengen voor deze tiener, die permanent zorg nodig heeft?
Deze film is een ode aan hen die met grote inzet en toewijding mensen helpen en begeleiden, die niet in staat zijn onafhankelijk door het leven te gaan. In het kader van de actuele – en dreigende – bezuinigingen in de zorgsector, waar vooral mensen met een minder zware handicap als Jeroen en hun begeleiders de gevolgen van zullen voelen, is deze film actueler dan ooit.
Jeroen Jeroen is geproduceerd door IDTV Docs in opdracht van Stichting Philadelphia Zorg.